Żeberka BBQ


Składniki

·         Żebra wieprzowe 1 kg

·         2,5 L wody gotowanej

·         Peklosól 14 g.

·         Ziele angielskie 5 ziarenek

·         Pierz cały 10 ziaren

·         świeży rozmaryn

·         czosnek 2 ząbki

·         pieprz ,BBQ suchy

·         masło 50 g.

·         musztarda Dijon 2 łyżki

·         masło 50g

·         masło szałwiowe 50 g.

·         oliwa z oliwek

Instrukcja

·         1.Do wody dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu i dosypiemy peklosól.

             Wszystko dobrze mieszamy i powinniśmy otrzymać solankę +/- 4 Be. Gęstość roztworu w stopniach Baumé.

·         2.Do solanki wkładamy żeberka i wstawiamy je do lodówki i zapominamy o naczyniu przez 5-6 dni.

             Kontrolujemy solankę nie może być piany. 

·         3.W moździerzu ucieramy i tworzymy suchą przyprawę BBQ .Według swojego upodobania.

·         4.Wyjmujemy żebra z solanki i płuczemy w czystej wodzie.

·         5.Osuszony żeberka nacieramy musztardą dijon i utartymi w moździerzu ziołami.Pakujemy do worka próżniowego.

·         6.Dołkadamy gałązkę rozmarynu ,kosteczkę masła i dolewamy oliwy z oliwek

·         7.Pakujemy w zgrzewarce próżniowej .

·         8.Cyrkulator sous-vide ustawiamy na 72°C i zadajemy czas 1440 min.

·         9. Żeberka wyjmujemy z worka próżniowego i oczyszczamy z przypraw, po czym osuszamy.

·         10.Po takiej obróbce uzyskaliśmy piękne, soczyste i różowe w środku wieprzowe żeberka.Niech Was nie zmyli różowy kolor                         żeberek na pewno są ugotowane, to dzięki peklowaniu mięsa uzyskaliśmy taki kolor.

               Proszę nie mylić tych żeberek z żeberkami duszonymi w sosie ich mięso jest bardziej zwarte.  

·         10.Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i zapiekamy żebra przez 15 min . 

·         11.Serwujemy z ulubionymi dodatkami frytki, purée lub ziemniaki pieczone

·         13.Wszytko doprawiamy solą wędzoną

·         14. Zasiadamy i się delektujemy z kieliszkiem ulubionego wina .